Έθιμα & Εκδηλώσεις

Η πλούσια πολιτιστική παράδοση του Νεστορίου και των γύρω περιοχών

Πρωτοχρονιά

Το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς γίνεται παρέλαση καρναβαλιστών στο κέντρο του χωριού, στο οποίο συμμετέχουν κάτοικοι του Νεστορίου και των γειτονικών χωριών.

Αποκριές

Ανήμερα της Αποκριάς σε κάθε γειτονιά του Νεστορίου γίνεται το άναμμα της «Μπουμπούνας» και προσφέρονται στους επισκέπτες κρασί, σουβλάκια και λουκάνικα.

Αγίου Πνεύματος

Πανηγύρι όπου γιορτάζει το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος στο Κάστρο.

Δεκαπενταύγουστος

Πανηγύρι όπου γιορτάζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του κάτω Νεστορίου.

River Party

Οι εκδηλώσεις του River Party ξεκίνησαν το 1978, όταν μια παρέα φίλων -κυρίως μεταναστών που ήρθαν για διακοπές στην πατρίδα – αποφάσισε να κάνει ένα πάρτι στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Η ιδέα αποδείχθηκε εξαιρετική και το πάρτι συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με κιθάρες, κασετόφωνα και πολύ κέφι. Το 1985 έγινε η πρώτη οργανωμένη συναυλία, με το συγκρότημα «Τρύπες». Από τότε το River Party, η εξαιρετική αυτή εκδήλωση στης όχθες του Αλιάκμονα, γίνεται κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, αποτελώντας ένα αξιοζήλευτο σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Σήμερα το River Party διοργανώνεται από την Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Πολιτισμού του Δήμου Νεστορίου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στις όχθες του Αλιάκμονα για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία μιας μοναδικής μουσικής συνάντησης.

Σε μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες της χώρας, οι φίλοι της μουσικής έχουν την ευκαιρία να ακούσουν γνωστούς αλλά και νέους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την έντεχνη, ποπ, ροκ, και λαϊκή μουσική και να συμμετάσχουν στις παράλληλες δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του River Party. Οργανωμένες φυσιολατρικές και αθλητικές δραστηριότητες -πεζοπορία, εκδρομές στο Γράμμο, ορειβασία, αναρρίχηση, κανό καγιάκ, κολύμπι στον ποταμό, παιχνίδια προσανατολισμού, τοξοβολία, σκοποβολή, paintball, παιχνίδια με τραμπολίνο, αλεξίπτωτο πλαγιάς για τους τολμηρούς- γίνονται παράλληλα με τις συναυλίες. Ακόμα, περιστασιακά εναλλάσσονται κι άλλες εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, λαϊκής τέχνης.